Eterik beden olarak da bilinen bu bedene bağlı olan çakramız Kök çarkadır. (Temel çakra/muladhara chakra). Titreşimi en yüksek olan enerji bedenimiz kendini fiziksel bedenle ifade eder. Katı ve eterik olmak üzere iki bölümden oluşan bu beden canlı bir makineye benzer. Fiziksel beden yüz milyarlarca özel hücrelerden oluşur. Hücrelerde enerjinin bloke edilmesi, engellenmesi fiziksel bedende ağrılar ve hastalıklar şeklinde ortaya çıkar. Bu blokajlar ve enerjinin engellenmesi yüksek benliğin kendini ifade edememesi asabileşmeye, güvensizlik hislerini yaşamaya, korkulara ve maddeye tutkuyla bağlanmaya neden olabilecek sorunları ortaya çıkaracaktır
Fiziksel bedenle bağlantılı olan kök çakramızın merkezi makatla üreme organları arasında bulunur. Kuyruksokumuyla bağı vardır ve aşağıya doğru açılır. Omurganın altında bulunur, kırmızı renkle aktive olur. Bizi maddi dünyaya bağlar, varlığı sürdürme çakrasıdır. Bu nedenle yaşamı sürdürme korkuları burada görülür. Fiziksel enerji, yaşama arzusu çakrasıdır. Eterik bedenle bağlantılıdır. Enerji kanalları olan çakralar ve Nadiler bu bedende bulunurlar.
Bağlantılı olduğu organlar: omurga, kemikler, tırnaklar, dişler, bacaklar, kalın bağırsak, kan ve hücre üretimi.
Bağlantılı olduğu hormon: böbrek üstü bezlerinden salgılanan ‘adrenalin ve noradrenalin’
Uyumlu çalıştığında: yaşam içinde güvende olunur, dünyaya sevgi ile bağlanılır. Dünyayı ihtiyaçlarımızın karşılandığı güvenilir bir yer olarak algılar ve yaşam sevinci ile dolarız. Dengeli çalıştığında merkezci, kendi kendini ifade edebilen sağlığı iyi olan, canlı, fiziksel enerjisi fazla olan, kendine güvenen, başkalarına da güven veren dengeli cinsel enerjisi olan insan olunur.
Uyumsuz çalıştığında: hiddet, öfke, şiddet gibi savunma düzenekleri çok çalışır, kişi dünyayı sömürülecek yer olarak görür. Kaybetme korkusuyla maddeye tutkuyla bağlanır. Güvensizlik ve aşırı sinirli bir yapı sergiler, dürüst olamaz, üstünlük taslar.
Aşırı çalıştığında; bencil, otoriter, hırslı, maddiyata çok önem veren, fazla cinsellik isteği taşıyan, asabi, temelsiz, sadakatsiz, öfkeli ve kinli olunur.
Yetersiz çalıştığında; kendine güvenmeyen, ayakları yere basmayan, fiziksel olarak da zayıf, hedeflerini yerine getiremeyen, kendine zarar veren, intihara meyilli, kendini sevgisiz hisseden, terk edilme korkusu yaşayan, cinselliğe karşı ilgisiz olunur.
Uyumlu çalışması için: kırmızı renk meditasyonu, toprağa oturmak ve monoton vurgulu müzik dinlenmesi tavsiye edilir.
1.Çakranın notası: Do
Çakra sesi: U
Mantrası: Lam
Rengi: Kırmızı
Taşı: Akik, Hematit, Dumanlı Kuvars, Lal, Yakut, Kırmızı Mercan.
Aroma olarak: Sedir ağacı ve Karanfil
Yoga şekilleri: Hatha Yoga ve Kundalini Yoga’dır.
Elementi: Toprak.
Duyu: Koku. BURUN
(Ayurvedik öğretilerde tüm yaşamın ilk kaynağı, kök çakrada GÜNEŞ le temsil edilir.
Temel ilke: Var olmak için maddi irade. (7. çakranın ruhsal var olma iradesinin zıttı).
Gelişim evreleri: 1-7 yaş/50-56 yaş arası.
Temel öğretisi: İlk yaşam enerjisi ve güven. Yeryüzü ve maddi dünyaya bağlılık. İstikrar, başarı.
Kök çakra toprağı, dünyayı, temeli ifade etmektedir. Kök çakra diğer yüksek çakraların yaşamsal temelini oluşturur ve yaşam gücünün kaynağıdır. Uyumsuz çalışmasının psikolojik yansıması güvensizlik, öfke, saldırganlık, korkudur. Bedensel olarak tüm bunlar kendini kabızlık ve şişmanlık olarak gösterir. Eğer kök çakra kapanmış ise fiziksel olarak zayıf olmaya eğilim verir. Endişe ve belirsizlik hissi hakim olur.
Bağışıklık sistemi, varis, bel ağrısı, siyatik, damarlar, akciğerler, yaralar, alerjiler, de bu çakraya çalışın.