4.ÇAKRA-SEZGİSEL BEDEN(Anahata)

  1.Spritüel beden olarak da adlandırılır. Koşulsuz ruhsal sevginin, sevgi yoluyla bütünleşmenin merkezidir. Kalp çakrası veya Timus çakrası (Anahata chakra) olarak adlandırılan çakranın bağlantılı olduğu bedendir. Bu beden aynı zaman da Yüksek zihinsel bedenimiz olup sevgi ve kederin ifade bulduğu yerdir. Bu beden kişiliğimizle diğer spitüel bedenlerimiz arasındaki dengeyi kurar. İçsel aydınlanma ve erdemi getiren evrensel zekayla temas kurmamızı sağlayan bu bedene, sevgi ve şefkat dolu olan Buddha’dan dolayı Buddha’nın bedeni de denir.

Bu bedenin gelişim sürecinde sezgiler azalabilir, içimizde doğan şeylerin doğruluğunu kestirmekte zorlanabiliriz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda sezginin çok derinden gelip gelmediğini algılamaya çalışın, çok derinden geliyorsa, genellikle doğrudur. Sezgilerinizi doğru değerlendirmek için sabırlı olmalısınız. Bu bedendeki enerji blokajları sevgi alışverişinde sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Sezgisel/sevecen bedenimizin bağlantılı olduğu Kalp (Anahata) çakrasının merkezi göğüsün ortasında, kalbin hizasındadır. Öne doğru açılır. Timus bezi çakrası olarak da anılan bu çakra koşulsuz ruhsal sevginin, sevgi yoluyla bütünleşmenin merkezidir. Yüksek zihinsel bedenle bağlantılıdır, sevgi ve kederin ifade bulduğu yerdir. Pembe ve yeşil renkle aktive olur. Üç düşük fiziksel ve duygusal merkezle, üç yüksek zihinsel ve ruhsal merkezleri birleştirir. Bu çakra tüm çakra sisteminin merkezidir. Bu beden kişinin yüksek şuurundan gelen bilgi ve ilhamı ifade eder. Eğer zihinsel beden ile yüksek zihinsel beden arasındaki iletişim kanalı açık ise bu özellikler zihinsel bedene aktarılır. Bu kanalın açılmasında meditasyon ve ruhsal bilgi uygulamaları yardımcı olur. Yüksek çakralara bağlanıldığında ilahi sevginin farkına varılır.

Kalp çakrası üçüncü gözün (6. Çakra) açılmasında etkin rol oynar. Kalp çakrasının amacı sevgi yoluyla tam birleşmeye ulaşmaktır. Asla “aşka çıkmayız” daima “aşka düşeriz” Bu ifadenin ruhsal çekimin ilk önce kalp çakrasında deneyimlenmesini sonra duygu enerji sistemleri (3.chakra) ve cinsellik (2.chakra) vasıtasıyla aşağı düşerek en sonunda dünya ya demirlemesini (1.chakra) göstermesi eğlendirici ama gerçektir. Eğer kalp chakrası kapalıysa bu kendini soğukluk ve kayıtsızlık hatta “kalpsizlik” şeklinde kendini gösterir. Dengesiz ve çökkün olunur. Uyumlu ise sıcak, samimi, neşeli, yardımsever ve mutlu olunur. Kalp çakrası merhamet ve insan severlik merkezidir.Bağlantılı olduğu organlar: kalp, sırtın yukarı kısmı, göğüs, akciğerler, dolaşım sistemi, lenf sistemi, bağışıklık sistemi.

Bağlantılı olduğu salgı bezi: Timus

Uyumlu çalıştığında: kalp ilahi varlıkla birleşme isteği ile dolar, bilgelik, hoşnutluk, yaradılmışlara sevgi, gerçek neşe, acıma ve sevecenlik duyguları yoğun yaşanır. Uyumlu çalışması durumunda başkalarının duygularını anlar, sefkatini belli eden, insanların hep iyi taraflarını gören, başkalarını hep besleme ihtiyacı duyan, toplum içinde aktif, arkadaş canlısı, zevk ve görüş sahibi, vücut-akıl-ruhun bir olmasını isteyen, en büyük amacı kutsal mutluluğu bulmak olan durumda olunur.

Uyumsuz çalıştığında: sevgiyi kabulden yoksunluk, sevgi karşılığında beğeni bekleme, kırılganlık gelişir.

Aşırı çalışması durumunda; çok talepkar, her şeyi kurallarına göre isteyen, fazla eleştirici, karamsar, aşırı duygusal, manik depresif, parasal gücü iyi ise başkalarını paraysıyla yönetme isteği, aşkı-sevgiyi şartlara bağlayan, istediğini elde etmek için sevgiyi kullanan durumlar gelişir. Bu çakranın fazla çalışması hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, paranoya, manik depresif haller, kanser gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Yetersiz çalışması durumunda; başkaları için çok üzülen, kararsız, özgür olmaktan, serbest kalmaktan, acı çekmekten, aile bireylerinin de acı çekmesinden ve terk edilmekten korkan, aşk ve sevgi için kendini değersiz bulan, isteklerine erişmekten korkan, reddedilmekten korkan, devamlı yeterli olmadığı korkusunun yaşanılmasına neden olabilir. Yetersiz calışan bu çakra kalp rahatsızlıkları, hipo tansiyon, dolaşım bozuklukları gibi problemlerin ortaya çıkma sebebi olabilir.

Uyumlu çalışması için: yeşil veya pembe renk meditasyonu, klasik müzik, ilahiler tavsiye edilir.

Notası: Fa

Çakra sesi A

Mantrası: Yam

Rengi: YeşilPembe

Değerli taş: Akik, aventurin, aytaşı, pembe kuvars, zümrüt, turmalin, yeşim

Aroması: Sardunya, Bergamot, Gül, Adaçayı.

Elementi: Hava

Duyu: Dokunma/ten teması

Gelişim evreleri: 22-28 yaş/ 71-77 yaş aralığı

Temel öğretisi: kalbin yeteneklerinin ortaya çıkışı; sevgi, şefkat, paylaşma, içtenlik, özveri, kendini adama ve şifa.

Kalp krizi, tıkanıklık, astım, bronşit, akciğerlerde kist, sırt ağrıları vs. omuz problemlerinde çalışın.

Şifalı bilgilerimizi sevdiklerinizle paylaşın!